Videotuotantokurssi etänä?

5.11.2020DI Vesa Parkkari

Korona-aikaan ostetaan mieluummin etä- kuin läsnäkursseja, mutta voiko kalusto-, ohjelmisto- ja demo-intensiivinen tehokurssi toimia etänä – siis harjoittelematta-rakentamatta-kokeilematta? Hyviä kysymyksiä! Niitä on syytä pohtia syvällisemmin.

Etäopetus on monessa tapauksessa tehokkaampaa kuin läsnäopetus. Luennoijan puhe, luentokalvot, jaettu näyttö, demot, esimerkit ja kurssimateriaali toimivat erinomaisesti siitäkin huolimatta, että etäopetus rajoittuu nettiyhdeyden kautta näkyvän ruudun tuijottamiseen. Etäopetukseen soveltuvia asioita ovat perinteiset luennot kuten teoria, käsitteet, tekniikka, perustaidot ja yhteenvedot.

Videotuotanto on hyvä esimerkki aihepiiristä, josta osa toimii erinomaisesti etäkurssina kun taas osa edellyttää läsnäkurssia.

Etäyhteyden äänen, videon ja jaetun näytön laatu on valitettavasti rajallinen. Full HD ja 4K videodemot eivät etene eikä mikrofonien laatutestit kuulu osallistujalle saakka. Jaettu näyttö rajoittuu yleensä 720p tarkkuuteen. Opettajan käyttämä kalusto näkyy etäisesti, mutta siihen ei ylety koskemaan, kameraa ei voi näpelöidä, gimbalia ei voi kokeilla, valaisinta ei voi siirtää ja edistynyttä videoeditointia on hankala seurata. Kysymykset ja keskustelut ovat pahimmillaan jahkaamista. Kokonaistilanne ei hahmotu, kun ei voi tykittää kysymyksiä ja omia optimointiehdotuksia. Tällaisten asioiden opettaminen on syytä jättää läsnäkursseille. Siellä ne toimivat paremmin, tehokkaammin ja laadukkaamminen.

Videotuotanto on hyvä esimerkki aihepiiristä, josta osa toimii erinomaisesti etäkurssina kun taas osa edellyttää läsnäkurssia. Me päädyimme ratkaisuun, jossa suosittu kaksipäiväinen läsnäkurssimme Videotuotannon perusteet jaettiin kahteen osaan: 1 päivän etäkurssi Videotuotannon aloittaminen + 1 päivän läsnäkurssi Videotuotanto käytännössä. Kumpikin kurssipäivä suunniteltiin itsenäiseksi vaikka ovatkin sovitettu pari.

Videotuotannon aloittaminen -etäkurssilla näet omin silmin mitkä ratkaisumallit soveltuvat sinulle parhaiten.

Videotuotannon aloittaminen toimii etäkurssina tehokkaammin ja sille on kätevä osallistua vaikkapa kotoa käsin. Osallistumiseen riittää läppäri ja nettiyhteys. Lähetämme hyvissä ajoin kaikille osallistujille linkin, jonka kautta lataat opetusalustan ja liityt etäkurssillemme. Opetuksen aikana oppilaat voivat esittää kysymyksiä tai pyytää puheenvuoroa. Asiaa tykitetään tosi paljon. Muistiinpanoja ei tarvitse jatkuvasti tehdä, koska esitettävät asiat jaetaan myös laadukkaana kurssimateriaalina myöhempää muistinvirkistämistä varten.

Suosittelemme osallistumaan peruskurssille ennen merkittävien laite- ja ohjelmistohankintojen (kamera, lisälaite, valaisin, mikrofoni ja editointi) tekemistä. Etäkurssilla näet omin silmin mitkä ratkaisumallit soveltuvat sinulle parhaiten. Vuosien varrella olemme huomanneet, että kurssilaisten etukäteishankinnat eivät ole olleet kovinkaan optimaalisia. Optimaaliset hankinnat ovat suuri säästö.

Relevantum Oy • Y-tunnus 0864388-7 • Tampere • kurssit@relevantum.fi