Videotuotanto voi olla helppoa ja hauskaa

20.1.2020DI Vesa Parkkari

Innokas harrastaja saattaa saada kännykkäkameran videoilla jopa miljoonia katsojia. Näin hehkuttaa Vesa Parkkari viitaten Youtube-kanavansa 15 miljoonaan katseluun ja 15 000 seuraajaan.

Videotuotannon ammattilaiset saavat kalliilla kalustollaan mitä todennäköisimmin hyvännäköistä videota, mutta se ei vielä anna takuuta miljoonista katsojista. Tehdäkö siis itse vai maksaako mainostoimistolle maltaita?

Some-maailman lyhyet 1-5 minuutin uutiset, tiedotteet, mainokset, tuote-esittelyt ja muut yhden kameran suoraviivaiset esitykset tekee helposti itsekin, kun taas elokuvat, TV-ohjelmat ja muut monimutkaiset esitykset ovat ammattilaisten heiniä.

Kuvitellaan, että kuvaamalla mahdollisimman paljon saa onnistuneitakin otoksia. Ei ihme, että aloittelijat ovat ymmällään.

Videoesityksen tuottaminen on ensikertalaiselle melko mystistä puuhaa. Kameroiden käyttö tuntuu helpolta, mutta jostain kumman syystä kuvaukset ja niistä editoidut esitykset jäävät kotivideotasolle. Ensikertalaisen kuva heiluu, äänestä ei saa selvää, tekstitys on alkeellinen eikä editoidusta ohjelmasta saa tolkkua mitä sen on tarkoitus esittää. Kuvitellaan, että kuvaamalla mahdollisimman paljon saa onnistuneitakin otoksia. Ei ihme, että aloittelijat ovat ymmällään.

Niin kauan kuin formaatit, asetukset, kuvaaminen, sommittelu, valaisu, äänittäminen, editointi ja julkaisu ovat hepreaa, ahdistus iskee ja homma junnaa paikallaan. Kannattaa siis loksauttaa palikat kohdalleen yksi- tai kaksipäiväisellä videotuotantokurssilla. Sen jälkeen kaikki on helpompaa, nopeampaa ja lopputulos huikeasti parempaa, ja ymmärtää, mitkä tuotannot voi tehdä yksin, kaksin ja missä tarvitaan ammattilaistiimi.

Lähes kaikki kamerat ovat riittävän hyviä lyhyiden some-videoiden ja jopa vaativampienkin videoesitysten tekemiseen. Kännykkäkamerat ovat automaattiasetuksissaan todella helppokäyttöisiä ja ne tarjoavat moniin kuvaksiin erinomaisen laadun. Tarpeita on kuitenkin niin paljon, ettei kännykällä pitkälle pötkitä.

Huonosta kuvasta on turha syyttää kameraa. Kyllä se vaan niin on, että kuvaajan on osattava kuvaamisessa, valaisussa ja äänittämisessä tarvittavat niksit. Lyhyetkin videoesitykset kaipaavat käsikirjoituksen tai edes jonkunlaisen idean siitä mitä ollaan tekemässä ja kenelle sitä tehdään. Kannattaa miettiä tekeillä olevan videoesityksen kuningasajatus, kuvattavat asiat ja kuvakulmat jo etukäteen. Silloin aika ei kulu sekoiluun vaan päästään heti asiaan.

Kuvattaessa on huomioitava mitä tai ketä kuvataan, kameran sijainti, vallitseva valo, kuvakulmat, kuvakoot, kameran vakaaminen ja liikuttelu, kuvausmoodit, kuvattujen otosten yhteensopivuus ja viestinnälliset seikat.

Huonosta kuvasta on turha syyttää kameraa.

Aloittelijalle tulee useimmiten suurena yllätyksenä se, että valaisu ja äänittäminen saattavat olla kameraakin tärkeämpiä ja monimutkaisempia asioita. Kuvaamista varten on etsittävä joko hyvin valaistu tila (esim. ulkona, lobby tai neukkari) tai valaisu rakennetaan omilla valaisimilla.

Kameran mikrofoni on lähes aina liian kaukana äänilähteestä. Siksi kuvaamiseen tarvitaan tilanteeseen soveltuva ulkoinen mikrofoni tai erillisäänitin. Kuvan vakaaminen ja liikuttelu on ammattimaista, kun se tehdään kamerajalalla, sliderilla, gimbalilla tai dronella. Kaiken tämän kaluston saa alta 1500 euron ja monipuolisempana muutamalla tonnilla.

Editointiin tarvitaan vain uudehko läppäri ja videoeditointiohjelma.

Yksinkertainen videotuotanto ei siis edellytä kalliita investointeja. Vaativammat tuotannot studioineen monikameraympäristössä tuotantotiimin kanssa onkin sitten jo toinen asia.

Videotuotantoon kannattaa satsata!

Nykyään lähes kaikki yritykset ja organisaatiot suoltavat uutisia, tiedotteita, mainoksia, tuote-esittelyitä ja muita lyhyitä some-videoita nettiin. Yritysten idearikkaiden asiantuntijoiden kouluttaminen videoiden tekemiseen muuntuu mielekkääksi tekemiseksi ja edullisemmaksi kuin hankkia koko tuotanto ulkopuolelta.

Videotuotannon perusteet -kurssilla opitaan formaatit, tekniikat, kameran käyttö, kuvaaminen, kuvan vakaaminen, valaisu, äänittäminen, editointi ja julkaiseminen. Kurssin jälkeen tietää, mitä kalustoa kannattaa hankkia ja ymmärtää, miten videotuotantoprosessi etenee. Kurssin avulla säästyy jahkailulta eikä tarvitse tehdä sattumanvaraisia kokeiluita vaan voi suoraviivaisesti valita kuvaamisessa tarvittavan formaatin, kuvaustekniikan sekä hoitaa valaisun ja äänityksen niin että lopputulos nousee kotivideotasolta kehuja saavalle tasolle.

Kaikki kurssin käyneet ovat oppineet tekemään videoesityksiä. Monet ovat luoneet työpaikalleen yksinkertaisen, mutta tehokkaan videotuotantoprosessin. Jotkut ovat edenneet videoharrastuksessaan tai opinnoissaan ammattilaisiksi saakka. Videotuotanto ei ole mitään rakettitiedettä ja jopa nämä pelottavat sanat "korkea laatu, loogisuus, visuaalisuus ja tarinan kerronta" kasvavat automaattisesti tekemisen myötä.

Kurssilla näet kännykän, videokameran ja digikameran erot niin kuvaamistekniikassa kuin myös kuvan ja äänen laadussa. Näet miten henkilökuvaus valaistaan ja mikitetään oikeaoppisesti. Opit videoeditoinnin perusteiden lisäksi myös edistynyttä editointia ja äänenkäsittelyä. Annamme ohjeet julkaisemiseen ja some-integraatioon. Videotuotanto on kurssin jälkeen helppoa ja hauskaa. Niin ja kyllä, kaikki kurssin käyneet ovat oppineet tekemään videoita. Jotkut jopa niin hyvin, että kehittyvät pikkuhiljaa alan ammattilaisiksi.

Vinkkejä videotuotantokaluston hankkimiseen

Harjoittele kännykkäkameralla tai vanhalla videokamerallasi. Kurssilla sitten näet omin silmin kannattaako seuraavaksi kameraksi hankkia uusin kännykkä, videokamera vai digikamera.

Maksimissaan 4 vuotta vanha läppärisi kelpaa ensimmäisten videoiden editointiin. Kurssilla kuulet speksit (mm. i5, i7, 16 Gt, 64 bit, HDMI, USB-C) uuden koneen hankintaan, jos vanha läppärisi osoittautuu liian hitaaksi. Kurssilla näet edullisia ja laadukkaita ledivalaisimia, mikkejä ja gimbaleja.

Tulet huomaamaan, että kauppiaat myisivät mielellään loputtoman määrän lisävarusteita. Meidän mielestä vähempi laitevalikoima on parempi. Jokainen lisävaruste on tarkkaan mietittävä käyttötarpeita palveleviksi. Kurssilla näet superedullisia ja hyvinkin tarpeellisia taikatuotteita videoesityksesi viimeistelyyn.

Blogin kirjoittaja DI Vesa Parkkari on yksi Suomen kuuluisimmista tietoliikenne- ja digimediakouluttajista. Hänen laaja Youtube-kokemus ja kansainvälinen nettikaupanteko jalat maassa olevan asenteen kanssa on tuottanut huikeaa seurattavaa olevia videotuotantokursseja, jotka ovat erittäin käytännönläheisiä ja aloittelijoille optimoituja.

Relevantum Oy • Y-tunnus 0864388-7 • Tampere • kurssit@relevantum.fi